Annat som kan vara kul att kolla in:

Fynda på min loppis, mycket radiorelaterat jox.

Polisradiohistoria - ett måste för dig som är intresserad av polisradio.

Om du ska ha radiokalas så glöm inte detta ;-)

 

KG107 operators manual (engelsk original pdf 1760 kB)

C60 Bruksanvisning svensk (pdf-fil 350 kB)

KG107-15 (VHF)servicemanual, valda delar, trimmning. Pdf-fil 2,2 M

KG107-15 (VHF) Samtliga ritningar ur manualen (pdf 2.5 MB)

KG107-40 (UHF) valda delar ur servicemanualen (1,6 MB)

2m gamla kanalindelningen

2m nya kanalindelningen

S70M 78/79 MHz

VHF marinradio

69 MHz 8 fria kanaler

C60.exe frekvensprom-prog

 

Ericsson C60
C62 = 68 - 88 MHz
C64 = 146 - 174 MHz
C65 = 440 - 480 MHz

Klicka för tekniska data!

C60 Broschyr (pdf 7 Mb)

C60-sidan

Ericsson C60 eller Kyodo KG107 som den egentligen heter tillverkades som en OEM-produkt hos Kyodo i Japan. Den såldes under en del olika namn runt om i världen. I Sverige förekommer den vanligast med Ericsson-namnet och kallas då C60. C62 är 80 MHz, C64 är 160 MHz och C65 är 400 MHz på välkänt Ericssonmaner. Den lanserades som lågprisalternativ till den mera avancerade C600 Maxicom. Radion har heltäckande frekvensgenerator men tråkigt nog inte varicap-avstämd mottagare och sändare. Detta gör att radion måste trimmas in manuellt för den lilla del av frekvensbandet där den ska användas, den klarar ca 3 MHz bandbredd. Till radion finns också ett speciellt tonkort för CCIR.

Radiomässigt är C60 riktigt bra, mottagaren är otroligt känslig och sändaren är kraftfull. Det finns 20 Watt och 40 Watt-varianter. 40-wattaren är inga problem att skrämma upp i 50 W om man vill, den är riktigt pigg.

Scanning

C60 har flera olika scanningalternativ. Den kan bärvågsscanna samtliga programmerade kanaler, dock scannar den ganska långsamt, ca 10 kan/s. Ett bättre alternativ är att lägga upp en scanlista själv från manöverenheten, detta funkar bra men man ska komma ihåg att scanlistan försvinner om man avlägsnar matningsspänningen till radion. Koppla alltså inte radion över tändningslåset på bilen om du tänker använda programmerad scanning! Man kan också ha prio-scanning, t ex kan 16 om man är på sjön. Själva handhavandet är minst sagt ologiskt på välkänt japanskt vis, därför måste man ha bruksanvisningen till hands tills man har lärt sig. För att kunna scanna måste lustigt nog micken sitta i radion. På baksidan av miken sitter en liten omkopplare märkt "monitor", den måste stå i läge "off" för att scanningen ska funka. Vill man använda radion utan mik så kan man bygla stift 5 och 7 i mikkontakten, se schema. Lite udda detaljer kanske men har man bara vant sig vid detta så funkar den finfint.

Programvara

Ericsson har inte släppt programvaran till public domain därför har jag gjort ett litet DOS-program för att kunna programmera och editera frekvensprommet i C60. Disclamer här, läs! Prommet är ett E-prom typ 2764A. Om du har möjlighet att radera det befintliga prommet i radion så går det att programmera om. Tonkortet har jag inte brytt mig om, det är ganska ointressant för hobbybruk. Jag har också gjort några färdiga prom-filer för amatörradio och VHF-marinradio för den som är lat och inte vill programmera själv. Kan laddas ner här till vänster på sidan.

Klicka för en större bild!Trimmning

Kom ihåg att radion måste trimmas om ifall man flyttar den inom frekvensbandet, lite svårt att klara om man inte har tillgång till en signalgenerator. Se bilden här till höger vad som ska trimmas i mottagardelen. Dessutom ska styrspänningen till frekvensgeneratorn justeras. Allt finns beskrivet i servicemanualen som finns för nedladdning i vänsterspalten under "Downloads". Jag har inte inkluderat hela servicemanualen, filen har ju en tendens att bli ganska stor när man scannar in den så det är bara de intressanta avsnitten som berör hur man trimmar osv.

Sammantaget

C60 är strängt taget en trevlig radio som finns ganska gott om på begagnatmarknaden. Den är prisvärd och passar bra för amatör/hobbybruk. Rekommenderas.

Så här komplett levererades C60 på den tiden det begav sig