Annat som kan vara kul att kolla in:

Fynda på min loppis, mycket radiorelaterat jox.

Polisradiohistoria - ett måste för dig som är intresserad av polisradio.

Om du ska ha radiokalas så glöm inte detta ;-)

Ericsson P50
P52 = 68 - 88 MHz
P54 = 144 - 174 MHz
P55 = 403 - 470 MHz
20 MHz bandsegment

P50Ex bruksanvisning

P50-Coach

P50Ex produktblad

P50 Technical data

 

P50/P50Ex-sidan

P50 och P50Ex eller TRX1012 som den heter på Nirosspråk ska inte förväxlas med P500 4-knapp. P50 skiljer sig från P500 på många sätt, det är helt annan hårdvara och helt annan mjukvara. Även  programmeringsverktyget är annorlunda. P50 har inte alls samma programmeringsmöjligheter som P500/Aurora. Programmeringsinterfacet är däremot samma som Aurora och P500. P50Ex uppfyller Atex-kraven för explosionsfarliga miljöer, den har alltid blå kapsling för att indikera att det är en Atex-radio. Den vanliga P50 som inte är ATEX kan finnas i lite olika färger, dock inte blå. Radion tillverkas i 25 kHz version eller 12,5 kHz version. Observera att radion klarar bara 20 MHz bandbredd vilket gör att en P55 bara täcker en del av hela 400 MHz-bandet. För att kolla vilka frekvenser din radio klarar får du läsa av "ID data" i programmeringsverktyget.

Vad kan man göra för kul med en P50 i dag?

Om du råkar äga en P50 eller P50Ex så går den givetvis att progga som vilken radio som helst. Den finns för de tre vanliga frekvensbanden och kan därför proggas som amatörradio för 2 m eller 70 cm beroende på vilket frekvensband din radio har. Eller de licensfria kanalerna på 69 MHz. Radion har 16 eller 100 kanaler och kan proggas med CCIR eller PL-toner/CTCSS eller helt öppen trafik. Uteffekten är 4 Watt. Observera att ett vanligt P500-batteri passar inte på P50Ex. P50Ex har ett speciellt Atex-batteri, dock funkar den vanliga laddaren till P500.

Du som är duktig på radioprogrammering kan du ladda ner COACH här

Detta är Ericssons COACH originalprogram för P50-programmering. Programmet är inget för nybörjare. Det finns programmeringsmanual för nedladdning längre ner på sidan. Om du är van med radioprogrammering så klarar du nog att klura ut hur allt funkar. Annars ge upp! Du behöver bara packa upp filerna i lämplig mapp, ingen installation behövs.

Programmet funkar bäst på en DOS-dator eller Win 95/98 i ett DOS-fönster. Vid programmering med nyare Windows- versioner MÅSTE växeln /win vara med. Annars är det stor risk att minnet skrivs över. Alltså start PC1012.exe /win (Ett mellanslag mellan exe och /win). Om radion vurpar kan man lägga till växeln /NiProd och då kan man under HELP i huvudmenyn skriva in rätt ID data för radion. Vet inte om detta fungerar tillsammans med /win i Windows XP. Men i Windows 95-98 och DOS går det bra. Windows 10 funkar inte alls!


Växeln /NiProd

Om du är mycket insatt i programmeringen och vet vad du gör så kan du öppna upp vissa funktioner i programmet med växeln
PC1012.exe /NiProd

Från huvudmenyn väljer du "Help" och får då upp menyn som till höger här. Där kan du kolla ID data och även manipulera ID data. Allt bygger givetvis på att du förstår vad du gör och att det sker på egen risk.

Växeln /NiDebuG

Om du är mycket insatt i programmeringen och vet vad du gör så kan du öppna upp alla funktioner i programmet med växeln
PC1012.exe /NiDebuG

Från huvudmenyn väljer du "Help" och får då upp menyn som till höger här. Där kan du kolla ID data och även manipulera ID data. Även lite andra fusk går att göra. Allt bygger givetvis på att du förstår vad du gör och att det sker på egen risk.

Du kan även byta ID direkt på radion utan dator, gör så här:

1. Slå på radio med on/off
2. När "Own ID" visas tryck och håll in on/off och röd samtidigt
3. Radion piper, efter ett par sekunder vises en siffra i nedre högra kanten, släpp bägge knapparna.
4. Tryck B Enter B Enter
5. ID kan ändras genom att vrida på ratten, tryck på enter för varje vald siffra

Här laddar du ner programvaran: P50_160K.zip Zip-filen innehåller allt du behöver för att progga. Packa bara upp den i lämplig mapp med de undermappar som ligger i zip-filen. Samma program till P50 och P50Ex

För att kunna lära dig programmera radion behöver du säkert en programmeringsmanual. Den finns för nerdladdning här.
P50EX programming manual TC-5280_EN P1D

För att progga behövs givetvis även en RIB-box mellan dator och radio, kan vara lite svårt att få tag på. Den som är händig kan bygga en själv, schema finns på Aurorasidan. Det är alltså samma RIB som till Aurora och P500. Samma kabel som till P500.

För den som vill fördjupa sig i P50 trimmning och service så finns den tekniska manualen här: Manual TRX1012 ver 8.pdf

Notera följande: Du kan inte få support på programvaran här på komradio.com
 

P52 för 69 MHz fria kanaler

En färdig fil, bara att ladda in i radion med programvaran 1.60. Samma kablar och interface som till P500. Här kan du ladda ner filen: PMR69_P2.DAT
Klicka för pdf-fil!

Använda standardbatteri på ATEX-radio

P50 ATEX använder normalt ett speciellt ATEX-batteri. För att förhindra att man sätter på ett standardbatteri sitter speciella skruvar med stora skallar mot batteriet. Dessa kan demonteras med en insexnyckel och ersättas med vanliga skruvar. Därmed kan vanliga batterier användas och radion förlorar sin ATEX-klassning.
Klicka för stor bild!