Annat som kan vara kul att kolla in:

Fynda på min loppis, mycket radiorelaterat jox.

Polisradiohistoria - ett måste för dig som är intresserad av polisradio.

Om du ska ha radiokalas så glöm inte detta ;-)

Ericsson C50
C52 = 68 - 88 MHz
C54 = 144 - 174 MHz
C55L = 378 - 450 MHz
C55H = 430 - 470 MHz

Niros TRX3001
TRX3001 B = 68 - 88 MHz
TRX3001 C = 144 - 174 MHz
TRX3001 DL = 378 - 450 MHz
TRX3001 DH = 430 - 470 MHz

Aurora brux

C50-Coach

Programmeringsmanual

Programmeringsinterface

Installationsritning

NIRPL Programming manual

 

 

Klicka för att ladda ner!

Olika manöverpaneler till C50

Olika manövrar till C50

C50 (Aurora)-sidan

C50 eller Aurora som den kallas på marknaden konstruerades på det danska företaget Niros på Ericssons uppdrag. Denna radio skulle ersätta C700 som började bli lite föråldrad. Radion kallades TRX3001 i Nirosversion och Aurora i Ericssonversion, det enda som skilde dessa varianter var logotypen på displayfönstret. Tillverkningen pågick 1998 till 2010 då Niros gick i konkurs. Aurora användes av alla blåljusaktörer i Sverige, minst en Aurora satt i varje polisbil. Räddningstjänsten, ambulanssjukvård, Tull, Kustbevakning, Sjöräddning mm använde Aurora, ingen konkurrent fanns. I dag har givetvis Rakel tagit över den rollen, även om en del smarta räddningstjänster har behållit sina Auroror som reserv.

Aurora finns även som basstation och kallas då F50. Radion innehåller då ett speciellt optionskort för att anpassa den mot olika linjepaneler som kan sättas i basstationslådan. När F50 sitter i basstationslådan kallas hela enheten för F850. F50 finns i både simplex och duplexversion.

 

Vad kan man göra för kul med en C50 i dag?

Radion finns på de tre vanliga frekvensbanden och finns i duplexversion, oftast som bas, den kallas då F50. Med coach-programmet kan radion proggas till många smarta funktioner, den har blixtsnabb ton-scanning, CCIR-muting, DTMF, CTCSS mm. Färdiga proggfiler finns nedan för lite olika ändamål. Om du har en C52 kan du progga in de nya licensfria kanalerna på  69 MHz. Har du en C54 eller C55 så kan du alltid göra en amatörradio för 2m respektive 70 cm FM.

Du som är duktig på radioprogrammering kan ladda ner COACH här

Detta är Ericssons COACH originalprogram för C50/F50/P500-programmering. Programmet är inget för nybörjare, programmeringsmanual finns för nerladdning, om du är van med radioprogrammering så klarar du nog att klura ut hur allt funkar. Versionsnumret är 4.81 som är den senaste stabila versionen. Du behöver bara packa upp filerna i lämplig mapp, ingen installation behövs, du kör bara pc1001.exe i dos. Programmet funkar även i många Windowsversioner men ska då startas med
pc1001.exe /win

Notera följande: Du kan inte få support på programvaran här på komradio.com (RTFM!)

Här laddar du ner programvaran ver 4.81: C50-COACH Zip-filen innehåller lite färdig kodning och exempel, 2 m amatörradio, 70 cm amatörradio, marin VHF och jaktkanaler, de nya licensfria kanalerna på 69 MHz, bara att hugga tänderna i och mekka, eller använda dem som de är.

Här laddar du ner programmeringsmanualen på engelska eller översatt till svenska

Om du är riktigt slängd i radioprogrammering så kanske du vill testa "Niros Prograsmming Language", NIRPL. För att få tillgång till detta startar du coach med växeln /NiPrebeN alltså PC1001.exe /NiPrebeN. Manualen till NIRPL finns att ladda ner här. Kom dock ihåg att ingen support ges. Läs, förstå eller ge upp!

Om du är avancerad radioanvändare kanske du vågar dig på att gå in i servicemod och pilla med diverse parametrar på radion. Här finns stora möjligheter att göra bort sig, så var lite försiktig, rör ingenting som du inte förstår.
Här kan du ladda ner TRX3001-Maintenance and adjustment.

För att progga behövs givetvis även en RIB-box mellan dator och radio, kan vara lite svårt att få tag på. Den som är händig kan bygga en själv, schema finns här.

Till RIB-boxen behöver du programmeringskablar, dessa kan du också tillverka själv
Ritning på programmeringskablarna här.
Teknisk Manual TRX3001

För den som vill gå Auroran in på livet kan den fullständiga tekniska manualen vara av intresse. Jag har lagt upp den här för nedladdning. Den är på 21 MB som pdf-fil (349 sidor) men väl värt att ladda ner. Den innehåller all tekniska data för de olika varianterna, kretschemor, komponentlistor och lite om trimmning och justeringar.

Ladda ner här: Manual TRX3001 ver 23.pdf


I vissa kombinationer av radiokort och logikkort kan det uppstå ett fenomen som gör att man inte får ut någon LF när det kommer signal på inställd frekvens. Detta problem kan åtgärdas med en bygel som löds in på radiokortet. Se röd markering på detta dokument.

 Aurora C52 för fria 69-MHz-kanaler

Om du har en Aurora C52 som klarar 6,25 kHz kanalsteg så kan du testa denna programmering.  Coach-filen har bland annat följande finesser:

 • Klarar kanal 1 - 8 (25 Watt) och 11 - 20 (5 Watt) samt de 4 åkeririksarna (lyssning)

 • Olika valbara fasta scanningalternativ, även tonscanning CCIR på kan 1 - 8

 • Valbar tonsändning 5-ton eller 11-ton, VHS och nedkopplingston, kan även sända DTMF

 • Avkodning och visning av CCIR tonanrop

 • CTCSS subton 88,5 Hz kan väljas på eller av, både i mottagning och sändning

 • Eget ID och tre olika gruppanrop kan programmeras från menyn

Ladda ner filen C2-69-P5.USR här, återkoppla gärna med synpunkter. Den här filen måsta laddas i radion med Coach 5.02 hämtas här. Vid laddning kommer en del felmeddelanden upp, dessa kan du ignorera. Om din radio inte klarar 6,25 kHz kanalsteg kan du ladda den här filen 69NOPIC.USR den har allt utom kanal 11 - 20. Du kan inte använda de här filerna för P500, endast Aurora C52!

Samma programmering anpassad för P500 finns här.


Aurora C54 som kombinerad 2 meter amatörradio och VHF Marinradio

Om du har en Aurora C54 kan du testa en betaversion med följande finesser:

 • Samtliga 2m repeatrar och direktkanaler

 • Samtliga marina VHF-kanaler + Jaktkanalerna

 • Fasta scanningsalternativ: alla simplex, alla duplex, alla simplex + duplex, marin simplex, duplex, jakt

 • Egenprogrammerad scanning av 8 valfria kanaler som du lägger in själv

 • CTCSS kan väljas in för RX och/eller TX

 • Områdesval för SM-distrikt för att automatiskt få rätt CTCSS toner för repeateröppning enl. IARU

 • Vanliga 5-ton CCIR-funktioner med valbar egen ID, även DTMF-toner och separat 1750 Hz knapp

Ladda gärna ner filen 2M_REVP6.USR här, tacksam för återkoppling med synpunkter sm4egb[snabel-a]telia.com. Samma programmering anpassad för P500 finns här. De här filerna laddas med Coach 4.81.


Aurora C55 som 70 cm amatörradio

Exempelfil för C55 amatörradio. De vanliga repeaterkanalerna finns inlagda med de tre vanligaste duplexavstånden, det finns ju ingen standard tyvärr. Även ett antal simplexkanaler. Sändning av DTMF-toner, CCIR eller 1750-ton. Programmerbar scanning för 8 kanaler. Den här filen laddar du med Coach 4.81.

Ladda hem filen här: 70CM_01.zip


Ritningar

   
Installationsritning kan vara bra att ha, klicka för att ladda ner!  Radio interface box mellan PC och radio, klicka för pdf!
   
Originalinterface  Färdigbyggt!