Annat som kan vara kul att kolla in:

Fynda på min loppis, mycket radiorelaterat jox.

Polisradiohistoria - ett måste för dig som är intresserad av polisradio.

Om du ska ha radiokalas så glöm inte detta ;-)

Icom IC-E90-relaterat:
 

Broschyr på IC-E90 (pdf-fil)

Bruksanvisning till IC-E90 på engelska (pdf-fil 3.1 MB)

Snabbmanual på svenska (pdf från srs)

Servicemanual för IC-E90 på engelska (zip-fil 2153 kB innehållande pdf)
 

www.mods.dk om Tx-modifieringen

Läs vad andra användare tycker på eHam.net

Yahoo-grupp om T90 (som den heter i USA)

Bygg själv ditt OPC 478 interface för programmering (kretsschema)

IC-E90-sidan

Den här sidan handlar om Icoms 3-bands handportabla radio E90. Jag tror "E" står för Europa, i USA  heter den IC-T90A. Skillnaden är att den amerikanska modellen har de speciella väderkanalerna som finns i USA förprogrammerade och att mottagaren är spärrad för mobiltelefonfrekvenserna, detta är lagkrav i USA. Den europeiska E90 har heltäckande mottagare för 0,5 - 999 MHz. Max 500 kanaler kan programmeras med scanning i 18 banker med max 100 kanaler per bank. Sändning finns på alla tre amatörbanden 50, 144 och 432 MHz med ca 5 Watt uteffekt. Med en ganska enkel modifiering kan sändaren öppnas för lite bredare frekvensområden.

Själv använder jag min E90 mest som scanner även om den inte är någon renodlad scanner så fungerar scanningen så pass bra så den får duga som portabelscanner. Hade tidigare en IC-R10 som har lite mer renodlade scannerfinesser. Sedan jag skaffade E90:an så blev R10:an liggande hemma för det mesta eftersom jag upptäckte att E90 hade minst lika bra mottagning och formatet är betydligt fickvänligare. Så R10:an såldes. Frånsett scanningen så är det ju rätt trevligt att även ha möjlighet till sändning om man vill köra ett qso när andan faller på.

Efter att ha läst på den danska sidan www.mods.dk om hur man kan utöka området för sändning så har jag gjort modifieringen enligt anvisningarna. Mer om detta längre ned på sidan. Detta innebär att radion kan användas till lite mer än amatörradio. Den fungerar t ex fin fint som marinradio på VHF i nödfall om man är på sjön. Eller PMR446 (ja, den har lågeffekt och 6,25 steg). Sedan kan ju "vän av ordning" ha synpunkter på det rent juridiska på detta, men det lämnar jag helt åt var och en att bedöma för sin egen del. Radion kan ta emot med WFM, FM och AM men kan bara sända med FM.

För programmeringen använder jag Icom:s originalprogram CS-E90 som iofs inte är någon höjdare men det är alldeles för krångligt att programmera från radions knappar även om det är fullt möjligt. Programmet är Windowsbaserat men fungerar inte på Windows XP! Jag kör det på en gammal Win98-dator.

För- och nackdelar med IC-E90 (enlig min mening):

Fördelar Nackdelar
+ Bra pris, mycket radio för pengarna - Typisk Icom scanning (långsam, en bank i taget)
+ Mycket bra ljud, speciellt i sändning - Begränsad display, endast 6 tecken namntaggar
+ Heltäckande mottagare, scanning - Batteritiden är väl sådär...
+ Kanonbra mottagning (även på 79 MHz) -  
+ Tre sändarband som lätt kan utökas -  
+ Fungerar förutom som amatörradio även för VHF, PMR446 mm -  
+ Litet format, mindre än de flesta scanners    

Modifiera IC-E90:

Det verkar som Icom tycker att det är meningen att radion ska modifieras eftersom man under batteriet har gjort en liten lucka just för ändamålet. Man behöver alltså inte skruva isär radion. Snäpp bort batteriet och använd en penna eller något liknande för att ta loss det självhäftande täcklocket över modifieringspunkten. Icom har varit vänliga nog att märka de två komponenter som ska tas bort med "V" och "MU". Det är väldigt små komponenter.

VARNING! Gör inte detta om du inte är van vid lödning och har en lödkolv med riktigt fin spets. Bra syn och stadig på handen är också bra för detta är pilligt! All modifiering sker naturligtvis på egen risk, det kan bli svårt att hävda garanti om du klantar till det... Jag utgår också ifrån att du som äger en E90 är certifierad radioamatör och därmed känner till alla bestämmelser angående frekvensanvändning...


Mätningarna är gjorda med en Schlumberger SI 4040 Stabilock och fulladdat batteri på E90
Nog med varningar. Jag har roat mig med att mäta upp sändaren med avseende på uteffekt över hela frekvensområdet. Se diagrammet nedan! Man kan då lätt konstatera att sändaren är långt ifrån heltäckande. På komradiobanden 160 och 400 MHz är den hyggligt användbar, på 80 MHz-bandet fungerar den halvhyfsat på undre delen, ungefär upp till 76 MHz sedan sjunker effekten dramatiskt för att närma sig noll vid ungefär 80 MHz... På 220 MHz som är amatörband i en del länder är den stendöd. Skalan till vänster är uteffekten i watt.
Dessa två komponenter ska avlägsnas. Klicka för större bild