Annat som kan vara kul att kolla in:

Fynda på min loppis, mycket radiorelaterat jox.

Polisradiohistoria - ett måste för dig som är intresserad av polisradio.

Om du ska ha radiokalas så glöm inte detta ;-)

Comline - hela programpaketet

 

Broschyr

  

Instruktion hur Auroran ska proggas

 

Användar- och installationshandledning

Comline Aurora

Comline är en lösning för att kunna fjärrstyra en Aurora över TCP/IP, dvs över ett nätverk, det kan vara ett lokalt LAN eller internet. Systemet består av två delar, klientdel och serverdel. Klientdelen består endast av en mjukvara som du installerar i din PC. Du får då en virtuell Aurora på skärmen som fungerar som om du hade Auroran hos dig. Serverdelen består av en PC-dator som agerar server med med serverprogrammet som tjänst. Denna PC är kopplad till Auroran via ett interface.

Hur installeras Comline?

Först och främst behöver du en PC som kan stå som server-PC vid radion. Det ska vara en Windows dator med ljudkort, USB-port och nätverksanslutning, helst på fast IP-adress. Programmen är testade med Windows XP, 7 och 10 men fungerar möjligen i andra versioner också. Rapportera inga buggar till mig! Programmen kommer inte att rättas eller komma i nyare versioner. En känd bugg i serverprogramvaran är att statusikonen som ska synas i aktivitetsfältet visas inte i nyare Windowsversioner. Det får du leva med!

Du behöver ladda ner hela programpaketet här till vänster. För att kunna installera serverprogramvaran behöver du en licensfil, den får du på mail när du köper Comlinekittet. Den filen ska du lägga i mappen "Server" innan du påbörjar installationen.
 
Auroran som används bör vara proggad lite annorlunda på några punkter mot en vanlig Aurora. Instruktion finns till vänster.

Installationen beskrivs i detalj i användarhanledningen som finns för nedladdning här till vänster. Proceduren är inget för nybörjare, den kräver att du har viss kunskap om IP-adresser, portar och brandväggar. Om du inte har den kunskapen ska du nog be någon mer kunnig att hjälpa dig. Se till att brandväggarna i serverdator och klient är öppna för respektive programvara. Du kan inte få support här på Komradio.com, läs handledningen noga.

Comlineinterfacet syns här på bilden till höger. Det är den som förbinder server-PC:n med Auroran. Alla kablar som behövs ingår och är uppmärkta så du förstår var de ska anslutas. De två 3,5 mm propparna till linje in- och ut och USB till lämplig USB-port på datorn. De två RJ45 kontakterna till Aurorans J1 och J2.

I användarhandledningen och installationsskissen som ligger i Comlinepaketet beskrivs ett annat Conlineinterface, "Comlinebox", det är en äldre variant med lösa kablar. Haka inte upp dig på detta! Det interface du kan köpa idag har fasta kablar och ansluts till datorns USB-port där den även får sin strömförsörjning.

När du installerar klientprogrammet på användardatorn kommer du först till en profilhanterare där du får mata in vissa uppgifter, t ex IP-adressen till serverdatorn, detta behöver bara göras första gången du startar klientprogrammet.

Hur används Comline?

Din PC på klientsidan måste givetvis ha högtalare och mik eller headset med mik för att du ska kunna prata i radion.

Klientprogrammet används som en vanlig aurora, du klickar med musen på radions knappar som om du skulle ha haft radion hos dig. Mellanslagstangenten blir PTT.

Flera klienter kan vara ansluten till samma Aurora, samtidigt. Du kan under visa-menyn se vilka klienter som är anslutna till radion.
 
Om du har behov att ansluta till flera olika servrar så kan du sätta upp olika profiler för detta med profilhanteraren (ingår i Comline-paketet).